Drób
1. POLĘDWICA Z INDYKA
Pierś z indyka 2 kg
peklosól 120 g
woda 1.5 litra
pieprz czarny 1 łyżeczka
ziele angielskie mielone 1 łyżeczka
cukier brązowy 1łyżeczka
papryka płatki 1 łyżeczka
czosnek 3 ząbki
Filety oczyszczamy z błon i umieszczamy w solance sporządzonej z wody, peklosoli, cukru i czosnku. Pozostałe przyprawy gotujemy w minimalnej ilości wody 5 minut.
Studzimy , dodajemy do solanki.Wstawiamy do lodówki na 3-5 dni. Każdego dnia obracamy mięso. Po tym okresie wyjmujemy filety- płuczemy. Pakujemy w siatki lub układamy na drucianych blachach. Osuszamy w przewiewnym miejscu 2-3 godziny.
Wędzimy w 30-40 stopniach 3-4 godziny. Następnie podpiekamy w wędzarni w 80 stopniach przez godzinę lub parzymy w wodzie (80 stopni) do uzyskania w wędlinie 68 stopni. Pozostawiamy w lodówce do następnego dnia.
Smacznego